Viorel Tanase•"Directorul DSP a reactionat surd la protestele celor 240 de asistente medicale", declara liderul Sanitas
Sase asistente medicale din Iasi au intrat de ieri in greva foamei, deoarece de doua luni nu si-au primit salariile si nici nu beneficiaza de protectie sociala. Acestea, impreuna cu inca peste 230 de cadre medicale medii, au ramas fara loc de munca, dupa ce medicii de familie au renuntat la serviciile lor. Conform noii legi a asigurarilor sociale de sanatate, fiecare medic trebuie sa aiba un cadru medical mediu la 750 de asigurati, ceea ce i-a determinat pe medicii din judetul Iasi sa trimita, numai teoretic insa, in somaj 240 de asistente medicale.
Pentru ca majoritatea se afla la varsta pensionarii, asistentele medicale au cerut ca disponibilizarile sa fie insotite si de acordarea unor plati compensatorii, insa nici pana la ora actuala nu au primit un raspuns din partea Ministerului Sanatatii. Dupa ce zeci de cadre medicale au protestat timp de doua saptamani in fata sediului Directiei de Sanatate Publica fara a fi bagate in seama de conducerea acesteia, de ieri, o parte din asistente s-a hotarat sa intre in greva foamei pana cand aceasta problema va fi rezolvata.
"Pentru ca nu am fost bagate in seama, am decis sa intram in greva foamei. Cerem, totodata, demisia conducerii DSP, care, de doua luni, ne spune ca incearca sa ne rezolve problema. Noi nu dam vina pe medici, pentru ca ei nu aveau cu ce sa ne plateasca si au preferat sa tina asistentele medicale tinere, cu salarii foarte mici. Cu un salariu de 1,2 milioane de lei brut nu stiu cum se descurca o colega de-a mea care are sapte copii, pentru care m-am sacrificat eu", a declarat Elena Voinescu, fost asistent medical la dispensarul din Vinatori.
Conducerea DSP spune ca a avertizat Ministerul Sanatatii
Liderul Sindicatului Sanita