Spitalul Sf Spiridon•Consiliul de administratie al Spitalului "Sf. Spiridon" nu a rezolvat problema salariilor asistentelor medicale
Intrunit ieri, Consiliul de administratie al Spitalului Universitar "Sf. Spiridon" a dezbatut problemele financiare si de personal aparute ca urmare a ignorarii Legii de organizare sanitara, in fosta policlinica stomatologica din Bolta. Conform Legii 145 a Asigurarilor Sociale de Sanatate, aceasta unitate a devenit ambulatoriul stomatologic de specialitate al Spitalului "Sf. Spiridon", structura dependenta doar administrativ de aceasta unitate sanitara, dar independenta din punct de vedere al finantarii.
Noua lege stabileste ca principala sursa de finantare a acestei institutii o constituie incasarile proprii si o mica parte urmeaza a fi acordata de Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, in baza raportarilor lunare. Avand printre invitati pe presedintele interimar al CASS, prof. Adrian Ionel si presedintele Colegiului Medicilor, conf. dr. Vasile Astarastoae, consiliul a incercat sa gaseasca o cale de a elimina efectele negative ale aplicarii noii legi in aceasta unitate, insa fara succes. Pe termen scurt, se cauta inca solutii.
Pe termen lung, dupa cum a mentionat dr. Cristina Burcoveanu, directorul adjunct al Spitalului "Sf. Spiridon", se asteapta o ordonanta de urgenta care va stabili ca spitalul sa fie finantat dintr-un fond special, ca spital universitar. Prof. dr. Vasile Burlui a explicat ca doreste sa se implice personal in emiterea acestei ordonante. In calitatea sa de negociator din partea Colegiului Medicilor, conf. dr. Vasile Astarastoae a remarcat cu surprindere necunoasterea si ignorarea actualei legislatii sanitare.
El a respins ideea de a readuce in discutie notiunea de buget global pe spital - sistem care deja a apus si a carui ineficienta este dovedita de dezastruoasa