•Taxa pentru iluminatul public a fost declarata ilegala •Primarul i-a pagubit pe ieseni cu cateva miliarde de lei
Ilegalitatea hotararii Consiliului Local Iasi privind incasarea taxei pentru iluminatul public de la persoane fizice si juridice a fost comunicata de catre Avocatul poporului si prefectului Florin Vitan. In opinia sa, prefectul a considerat ca "a fost o nebunie a taxelor, instituita de RAJAC, RATC. Cea pentru iluminatul public mi s-a parut justificata, deoarece intra in categoria cheltuielilor bugetare, dar care nu avea sursa de finantare pentru extiderea iluminatului stradal. Juristii prefecturii vor analiza argumentele care au stat la baza declararii ca ilegale a acestei taxe si vom formula un raspuns, in acest sens, Avocatului poporului".
Precizam ca mai multi cetateni din municipiul Iasi, nemultumiti de intunericul "iluminatului stradal", in conditiile in care platesc acest serviciu, au sesizat institutia Avocatului poporului. Plangerea iesenilor s-a dovedit a fi apreciata de avocatul poporului, Paul Mitroi, care a declarat taxa ca fiind ilegala, conform legii, dejucand astfel intentia sefului municipalitatii de a aplica taxa pentru iluminatul public si in acest an.
In 1999, iesenii au cotizat pentru iluminatul stradal cu 3,4 miliarde de lei, bani luati in conditii ilegale de municipalitate. Conform spuselor directoarei Directiei economice, Tamara Cudelcu, suma de 3,4 miliarde de lei a fost compensata intre Conel si Primaria Iasi. Surprinzator, in executia bugetului de venituri si cheltuieli, la capitolul incasari si cheltuieli din iluminatul public nu este trecuta nici o suma. In conformitate cu Legea administratiei publice locale si a finantelor publice locale, din bugetul local se asigura alocatii bugetare pentru iluminatul public. Taxa pentru iluminatul stradal, aprobata de CL, s-a dorit a fi fonduri suplimentare pe