•Comertul stradal cu paine - una din activitatile care atenteaza la sanatatea consumatorului •Preturile practicate pe piata ieseana a painii sunt printre cele mai ridicate din tara
Unul dintre produsele cele mai consumate pe piata ieseana il reprezinta painea, o dovada in acest sens fiind si numarul foarte mari de producatori de paine din judet: 109. La acestia se adauga si 27 de laboratoare - autorizate - cu productie de patiserie, in realitate numarul lor fiind cu mult mai mare. Problema este insa modul in care se desfasoara procesul de productie al painii. Multe firme isi desfasoara activitatea in conditii nu tocmai propice procesului de productie. Concurenta este extrem de dura, producatorii, care pana nu demult detineau aproape 100% din piata, Pangran si Compan, asigurand in prezent doar 20% din necesarul de paine al judetului. In primii ani de dupa 1990 s-a inregistrat o adevarata explozie a micilor afaceristi, care au inceput sa produca de cele mai multe ori in spatii necorespunzatoare.
Paine cu iz de mucegai
"Problema micilor producatori de paine s-a pus in acea perioada intr-un mod eronat, deoarece multor intreprinzatori li s-a dat dreptul sa lucreze in spatii amenajate la parterul unor blocuri de locuinte, in conditii improprii. In acele spatii se puneau in primul rand probleme legate de microclimat, prin existenta unor suprafete mari de condens, care produceau mucegai, a caror eradicare totala era practic imposibila. Problema a fost ca in anii 1995-1996, cand noi ne-am inceput activitatea, acesti producatori erau deja prezenti pe piata, avand in spate si o serie de investitii destul de importante, in functie de puterea financiara a fiecaruia. In aceasta situatie, nu s-au putut lua masuri drastice, ci doar unele care au dus la imbunatatirea conditiilor de lucru. In plus, in activitatea noastra am mers pe ideea d