•Firmele de panificatie care mai comercializeaza produse la toneta incalca legislatia si pun in pericol sanatatea cumparatorilor •Primaria a avantajat numai anumite firme de panificatie
Este un fapt demonstrat de experienta lucratorilor de la Directia de Sanatate Publica precum ca vanzarea painii pe strada, la tonete din aluminiu, nu se face in conditii de igiena perfecta. In acest sens exista si o lege care precizeaza negru pe alb normele ce trebuie respectate pentru comercializarea painii in alte spatii decat magazinele specializate. Totusi, la solicitarea unor firme care isi desfasoara activitatea in municipiul Iasi, primaria a aprobat amplasarea unor tonete in care sa se vanda paine. Tonetele cu paine Dacia si Bucium s-au impanzit in tot orasul, de multe ori in detrimentul unor firme care, dorind sa respecte legislatia si clientii, au evitat un astfel de demers. Unde s-a ajuns pana la urma? Painea este tinuta in praf, vanzatorul transpirat nu se spala pe maini decat dimineata, inainte de a pleca de acasa, si asa mai departe. Si singurii vinovati de toate acestea sunt cei din primarie, care erau obligati sa puna piciorul in prag si sa nu permita nici unei firme sa comercializeze paine la tonete, mai ales ca nici una dintre acestea nu a obtinut vreodata autorizatie sanitara de la DSP. Chiar daca merg pe ideea ca o astfel de activitate va functiona la infinit, inspectorii sanitari spun ca, in curand, dupa ce vor apare normele metodologice la HG/1998, tonetele vor dispare din urbea noastra. Apoi, desi pana acum au fost blanzi din cauza lipsei acestor norme, inspectorii vor amenda fiecare toneta care comercializeaza paine, cu pana la 60 de milioane de lei.
La ora actuala, in judetul Iasi sunt 60 de brutarii, insa nu exista o centralizare exacta a celor care detin autorizatie sanitara vizata la zi, dintre care multe comercializeaza painea la tonete.