Povesti simple despre oameni adevarati. Preotul-primar din Tutana- La umbra unei manastiri argesene, un preot de tara a imbracat zalele de primar. Intr-o mana cu Biblia, intr-alta custampila autoritatii statale, parintele isi mana turma de credinciosi spre doua raiuri deodata: cel pamantesc, plin de...
Povesti simple despre oameni adevarati
Preotul-primar din Tutana- La umbra unei manastiri argesene, un preot de tara a imbracat zalele de primar. Intr-o mana cu Biblia, intr-alta custampila autoritatii statale, parintele isi mana turma de credinciosi spre doua raiuri deodata: cel pamantesc, plin de roade si impliniri, cel ceresc, plin de ingeri si de cantari. La Tutana, in Arges, printre dealurile infiorate de primavara, parintele Gheorghe Baranescu este un adevarat personaj de letopiset modern. Fara voia si stirea noastra, vremea de azi isi scrie istoria si isi alege eroii - In 1996, cand a fost ales in fruntea obstei satesti, parintele Gheorghe Baranescu cunostea cu ochii inchisi comuna Baiculesti, din judetul Arges. Cele zece sate ale intinsei asezari ce cuprinde vreo sapte mii de suflete sunt impartite pe din doua de apa Argesului. Foarte aproape, la nord, cum mergi spre munti, se afla Curtea de Arges, fosta capitala a voievozilor Valahiei si actuala resedinta episcopala, a carei iradiere spirituala se simte si azi in satele din imprejurimi. Unda credintei se propaga la fel de repede ca lumina.
Satul Tutana este asezat intre dealuri. Mai sus, nu exista decat Alunisul, numit si "catunul batranilor", pentru ca nici un tanar nu s-a mai intors acolo dupa schimbarea petrecuta in Romania acum zece ani. Candva, satul cu nume de fata erainconjurat de paduri seculare la umbra carora, in urma cu sapte secole, a fost inaltata o manastire, construita de tatal domnitorului Mircea cel Batran. "Chiar si cimitirul din sat are o vechime de cinci-sase veacuri.