La sfarsitul saptamanii trecute s-au aflat la Iasi cativa membri de marca ai Partidului National Liberal. Chiar daca politica fiscala a ministrului Decebal Traian Remes a tinut capul de afis al intalnirii cu reprezentantii mass-media, mai interesante s-au dovedit scurtele luari de cuvant ale vicepresedintelui Horia Rusu si ale ministrului Tineretului si Sportului, Crin Antonescu.
"Nu stim cu cine vom fi obligati sa guvernam", a atras atentia Rusu, iar Antonescu a completat : "E posibila dar nu si probabila o colaborare cu PDSR".
Cele doua declaratii demonstreaza o anumita stare de spirit in randul membrilor partidului lui Mircea Ionescu-Quintus, care se traduce atat prin increderea in relansarea liberalismului, cat si prin speranta intr-o noua participare la guvernare. Cum, insa, Conventia Democrata - alianta partidelor de la putere, care-i cuprinde, printre altii, si pe liberali - se afla in cadere libera, in ceea ce priveste atragerea voturilor alegatorilor, e clar ca PNL are in vedere o schimbare de strategie electorala.
Dupa opt ani, Partidul National Liberal participa, din nou, pe liste separate la alegerile locale. Este testul de care au nevoie liberalii pentru a-si masura fortele. Daca PNL va obtine un scor bun la acest scrutin, e posibil ca din toamna sa asistam la destramarea CDR si, implicit, la participarea liberalilor si la alegerile generale de unii singuri, eventual, chiar cu un candidat la presedintie. Dar, din acest moment, Partidul National Liberal va trebui sa-si caute alti aliati. Nu e greu de anticipat cine ar putea fi acestia.
Dupa cum ne asigura ultimele sondaje de opinie, in perspectiva alegerilor parlamentare, principalul beneficiar al optiunilor electorale va fi PDSR. Cu toate acestea, pentru a obtine majoritatea parlamentara, partidul lui Ion Iliescu va fi obligat sa stabileasca anumite aliante. Desi, cu cativa