•Munitia neexplodata a facut 2.171 de victime in judetul Iasi •In 1999 au fost descoperite si dezamorsate aproape de trei ori mai multe elemente de munitie decat in 1998 •Principalul artizan al complexelor actiuni de asanare si distrugere este maistrul militar principal Constantin Cararusa, supranumit "tata bombelor"
In timpul celui de al doilea razboi mondial, teritoriul judetului Iasi a fost lovit in procent de 90%, luptele vremelnice, pe timp de zi si noapte, in care au fost implicate insemnate mijloace de lupta aeriene si terestre, totalizand 6 luni de foc continuu. Chiar si acum, dupa 44 de ani de la sfarsitul luptelor, sutelor de mii de morti in lupta li se adauga alte 2.171 de victime ale accidentelor pricinuite de explozia munitiei ramasa din timpul razboiului, neexplodata si descoperita intamplator de populatie.
Dupa razboi au fost asanate de catre specialistii Inspectoratului Judetean de Protectie Civila nu mai putin de 7.500 de hectare, reusindu-se neutralizarea prin dezamorsare, dezmembrare si distrugere cu exploziv a peste 2.385.431 de elemente de munitie (bombe de avion intre 50 si 5.000 kg, bombe de racheta de toate calibrele, bombe si proiectile de artilerie, mine, cartuse etc.). Cu toate acestea, descoperirea unor astfel de unelte ale mortii, indeosebi in timpul lucrarilor agricole, si incercarea deplasarii acestora in absenta specialistilor de la Protectia Civila, a dus la explozii violente, a curmat viata a nu mai putin de 2.171 de persoane, din pacate majoritatea copii. "Datorita curiozitatii, copiii nu realizeaza pericolul la care se expun si se apuca sa loveasca proiectilele gasite, provocand adevarate tragedii. Elementele de munitie pot fi descoperite si la adancimi de 10 metri, datorita caracteristicilor si materialelor din care sunt facute putand exploda si dupa 300 de ani. Estimam ca in judetul Iasi este posibil sa f