In ultimul timp, la nivel national, se inregistreaza un fenomen extrem de grav, prin ciudatenia, dar mai ales prin amploarea pe care a capatat-o. Este aceeasi ignoranta inregistrata la romani, din care, din pacate, nu se invata nimic, niciodata. De aceasta data, jocul tip BINGO, pentru ca la acesta fac referire, se doreste a fi unul "la vedere", in care cei ce nu castiga raman mereu cu speranta ca data viitoare sigur vor avea o sansa.
In linii mari, jocul pare foarte simplu si foarte corect. Cumperi unul sau mai multe bilete, ti se explica modul de desfasurare pe care il accepti tacit, iar apoi incepe adevarata distractie. Emotii, spectacole TV, glume mai mult sau mai putin reusite, din cand in cand cateva bilete aruncate la cosul de gunoi, probabil pentru a trezi, in mod inconstient, si mai mult interesul pentru unul din jocurile de acest tip.
Daca pana aici situatia pare clara, fenomenul ascunde un aspect deloc de neglijat: cel economic. Saptamanal, la aceste jocuri se aduna, din toata tara, sume imense, care se concentreaza numai in anumite localitati, dar mai ales in Bucuresti. In fiecare din localitatile unde se vand bilete, prin castiguri nu se mai intorc decat mici parti din sumele jucate, astfel ca o mare parte a capitalurilor disponibile de la nivel local se scurg "in mod legal" spre alte zone.
In aceasta situatie destul de grava se afla iarasi Moldova, zona cea mai napastuita din tara, dar si zona in care oamenii isi merita cel mai mult aceasta soarta. Numai la nivelul orasului Iasi, se scurg saptamanal, prin acest joc, sume foarte mari. In zona este acea obisnuinta periculoasa, in care altul sa aiba initiative, iar moldoveanul sa-l urmeze, pana la noi ordine. Cu alte cuvinte aceasta inseamna mentalitate de sluga.
Sunt atatea posibilitati - ignorate - in care oamenii se pot asocia cu sume mici pentru a porni fel de fel de afac