Noile reglementari in materie de organizare sanitara incep sa transpara din ce in ce mai mult din activitatea spitalelor iesene. Se pare ca principiul autofinantarii este unul dintre cele mai bine insusite si la Spitalul "Sf. Spiridon", unitate ale carei clinici interne au inceput sa afiseze note continand valorile taxelor percepute pentru oferirea unor servicii medicale in regim extra-asigurari. Astfel, persoanele care doresc sa beneficieze de consultatii si tratamente in afara sistemului de asigurari sociale de sanatate (activitati pentru care Casa de Asigurari Sociale de Sanatate nu poate fi obligata sa deconteze cheltuielile) pot gasi la intrarea in clinicile spitalului lista de tarife pentru diversele prestatii medicale, fiecare situata in jurul sumei de 50.000 de lei. "Cine doreste o consultatie la nivel inalt va trebui sa consimta la o coplata in raport cu valoarea cadrului medical care presteaza activitatea la cerere. Aceasta initiativa e votata de consiliul de administratie al spitalului, dar aplicarea ei a mai durat din cauza inertiei oamenilor in a-si schimba mentalitatea", a precizat dr. Cristina Burcoveanu, directorul adjunct al spitalului.
Taxa pentru o consultatie efectuata de un profesor universitar la clinica ORL, de exemplu, ajunge la 60.000 de lei. Pentru aceeasi consultatie, dar oferita de un medic primar, suma scade la 50.000 de lei iar in cazul unui medic rezident, la 40.000 de lei, in timp ce pentru o audiograma (test medical destinat determinarii acuitatii auditive), cei interesati vor plati 30.000 de lei; un examen auricular, cu eventuala indepartare a cerumenului costa 40.000 de lei etc.
Similar, Clinica de Hematologie percepe, pentru o consultatie, persoanelor din alte judete, care vin la propria alegere la spital, 40.000 de lei iar celor din Iasi - 20.000 de lei. Persoanele cu venituri foarte mici, printre care se numara