•Painea a cam inceput sa lipseasca din rafturile magazinelor •Pentru Pangran si Compan au fost asigurate 1.000 de tone de grau din rezerva judetului
In ultimii ani, marii producatori de paine si produse de panificatie au pierdut tot mai mult teren in fata micilor producatori, batalia pentru castigarea pietei de desfacere fiind extrem de dura. Daca in urma cu cativa ani Pangran si Compan detineau o majoritate covarsitoare din piata, in prezent cei doi producatori mamut ieseni mai detin, impreuna, doar 20% din total. In judetul Iasi sunt inregistrati la ora actuala 109 producatori de paine, din care, potrivit sefului Biroului Politici agroalimentare din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Veronica Craciunescu, o parte insemnata isi desfasoara activitatea la colturile strazilor. "Painea produsa la Iasi este scumpa si saraca in sortimente, caci foarte putine firme vin pe piata si cu alte sortimente, cum ar fi painea intermediara, neagra, graham, cu seminte sau biologica", ne-a declarat aceasta, subliniind ca una din problemele principale o constituie comertul stradal, care pune in pericol sanatatea populatiei.
Pretul mai mare al painii a fost justificat de catre producatorii ieseni prin majorarile importante pe care le-a suferit pretul graului in toamna anului trecut, de la 1.200 de lei kilogramul, imediat dupa recoltare, acesta practic dublandu-se. "In ultimele luni nu s-au mai inregistrat cresteri la pretul graului, insa acesta a cam inceput sa lipseasca de pe piata. In acest sens, recent, guvernul a hotarat sa umble la rezerva statului pentru a putea asigura in continuare productia de paine", ne-a declarat Doru Sistoc, directorul general de la Pangran. Din rezerva de grau a judetului Iasi, de 15.000 de tone, au iesit, intr-adevar, 500 de tone de grau pentru Pangran si inca 500 de tone pentru Compan, acesti pro