•Iesenii consuma zilnic paine cu praf si larve de muste •Tonetele ar trebui desfiintate •Autoritatile refuza, deoarece incaseaza bani pe spatiile inchiriate de tonetari
Cati dintre producatori sau vanzatori de alimente respecta legea? Cati stiu ce contin legile privind sanatatea publica? De ce nu s-a ajuns inca la normalitate? Intrebari la care nu exista, deocamdata, raspunsuri. Tonete cu paine, carucioare ambulante cu covrigi, magazine in care vanzatorii nu au auzit de manusi si-si plimba mainile murdare ore intregi pe marfa. Asa arata orasul Iasi la ora actuala. Cuvantul "lege" si respectul fata de oameni nu mai fac doi bani.
In Romania, dar mai ales in Iasi, painea se vinde ca si cum ar fi un obiect din plastic si nu un produs alimentar. Zilnic, iesenii inghit metri cubi de praf pentru ca in orasul nostru s-a permis ca painea sa fie vanduta la tonete. Mai rau, in ultimul timp au inceput sa apara din ce in ce mai multe carucioare ambulante in care se vand covrigi, autoritatile locale prefacandu-se ca acestea nu exista.
Ce spune legea
Ordonanta de Guvern privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, din august 1999, protejeaza, teoretic numai, consumatorii de practici incorecte la fabricarea, depozitarea si comercializarea alimentelor si asigura conditii pentru informarea lor corecta si completa, in conformitate cu reglementarile legale privind protectia consumatorilor.
Pentru producatorii de paine care nu cunosc termenul "material de ambalare", dam definitia din aceeasi lege: "orice tip de recipiente sau orice material de invelire si acoperire care protejeaza alimentul de contaminare si de modificare a calitatii". Tot legea spune ca pentru fiecare produs trebuie sa existe termen de valabilitate. Pentru paine insa, practic, acest termen nu exista. Chiar daca trebuie sa existe