•Debitele si majorarile la plata restantelor catre bugetul de stat au crescut semnificativ fata de prima luna a acestui an
Fata de situatia inregistrata la sfarsitul lunii ianuarie, la 29 februarie 2000, restantele la plata taxelor si impozitelor la bugetul de stat au crescut cu 8,5 miliarde de lei. Potrivit unor date furnizate de Directia Administrarii Veniturilor Statului, din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS), la finele lunii februarie totalul restantelor catre bugetul de stat, reprezentand taxe si impozite neplatite, se ridica la 534,4 miliarde de lei, suma la care se adauga majorari si penalitati in valoare de 332,5 miliarde de lei. Dintre acestea, 87,9 miliarde de lei reprezinta sume esalonate la plata, cu termene scadente in perioada urmatoare, plus majorari in valoare de 78,8 miliarde de lei.
Cele mai mari debite restante continua sa se inregistreze la plata taxei pe valoare adaugata (TVA), care reprezinta aproape jumatate din suma totala restanta, respectiv 244,1 miliarde de lei, la care se adauga majorari si penalitati la intarzierea la plata in valoare de 115 miliarde de lei. In mod curios, restantele la plata impozitului pe salarii sunt mai mari decat cele la plata impozitului pe profit, diferenta fiind de aproximativ 23 de miliarde de lei. La cele 118 miliarde de lei reprezentand restante la plata impozitului pe salarii, se adauga 105 miliarde de lei majorari si penalitati.
In ceea ce priveste accizele, restantele acumulate se ridica la suma de 72,3 miliarde de lei, la care se adauga majorari si penalitati in valoare de 46,4 miliarde de lei, in vreme ce restantele la alte impozite si taxe se ridica la 4,6 miliarde de lei, plus inca 3,2 miliarde de lei majorari si penalitati.
Fata de luna precedenta, restantele firmelor din judetul Iasi au crescut cu 36 milia