•Dupa ce cateva institutii ale statului au fost acuzate - pe drept sau nu - ca incalca drepturile cetatenesti, a venit randul unei alte institutii: Directia Muncii si Protectiei Sociale Iasi. DMPS Iasi este acuzata de familia unui arestat ca a oprit, in mod nelegal, plata pensiei acestuia.
Un pensionar este arestat...
Pensionarul Mihai Pogaceanu (din Iasi) a fost arestat preventiv in octombrie 1999, pentru tentativa de omor. Ce s-a intamplat mai departe declara sora acuzatului, Rodica Lazareascu: "Fratele meu era beat si s-a luat la bataie cu o persoana. In fine, a fost retinut si dus la in arestul IPJ Iasi, in luna octombrie, cand s-a intamplat fapta. Ca sa-i pot ridica pensia, am vorbit cu fratele meu si mi-a dat o procura pe care am autentificat-o la notarul public Stela Badarau, pe 29 februarie 2000. Insa pensia fratelui a fost oprita incepand cu luna decembrie, fara ca in spatele acestei decizii sa fie o baza legala. Conform Legii 3/1997, trebuia ca, in momentul in care fratele meu nu se putea deplasa sa isi ridice pensia din diverse motive, statul - prin DMPS Iasi - sa o depuna la o unitate CEC pe numele sau. Dar cei de la DGMPS au profitat de faptul ca m-am dus sa ii intreb ce trebuie sa fac pentru a putea ridica eu pensia fratelui meu in perioada cat este arestat preventiv, si au facut imediat formele de suspendare a ei".
Ce spune legea
Legea 3/1977 specifica foarte clar conditiile in care un om isi poate pierde dreptul de pensionar: "Plata pensiei si a celorlalte drepturi aferente se suspenda pe timpul cat pensionarul executa o pedeapsa privata de libertate; are domiciliul stabilit pe teritoriul altei tari".
De asemenea, legea stipuleaza ca oprirea pensiei se face dupa ce "instantele, in termen de 15 zile de la data condamnarii pensionarului, au comunicat situatia organului de pensii respectiv"