Timp de mai bine de o săptămînă afacerea firului roşu cu Moscova a fost marele subiect al mediei autohtone. Ziare, televiziuni, radiouri au tot deşirat firul pînă cînd afacerea a inflamat mai toate partidele parlamentare care au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru descîlcirea problemei. Pînă atunci însă au ieşit la iveală şi documente, dar nu din categoria celor limpezitoare, documente care au fost folosite ca elemente de sprijin pentru diverse interpretări asupra reactivării firului pe vremea fostei puteri. Ministrul de Externe de atunci, dl Meleşcanu, a afirmat că nu ştie de vreo reactivare a firului în dispută. Doi foşti miniştri de externe ai actualei puteri au declarat că n-au avut de-a face cu el, iar cel actual, fost premier pînă în '91, nu are habar decît de o dezactivare a acestui fir, care a existat pînă în '90, a spus dl Roman, dar fără a da amănunte asupra felului în care exista acest fir şi la ce era folosit.
PDSR-ul şi dl Iliescu mai ales, care tocmai oferise presei un document venit de la un binevoitor, că se lucrează la Cotroceni din răsputeri, inclusiv cu viruşi, pentru a-l împiedica să mai candideze, şi-au jucat de această dată remarcabil rolul de victime. Mai întîi cu proteste susţinute de generalităţi, ceea ce putea da impresia că afacerea e serioasă, iar cînd s-a ajuns în punctul culminant, PDSR a intrat convingător în rolul de victimă, iar dl Iliescu şi-a luat revanşa pentru anonima cu viruşii. La guvern nu s-a activat, ci s-a pus capăt legăturii cu fostul Pact de la Varşovia, iar la Cotroceni n-a existat şi nu există vreun fir roşu cu Moscova, a spus dl Iliescu la un post de televiziune, în direct şi la o oră de vîrf.
Ce e însă foarte important în această afacere e că dl Iliescu şi PDSR-ul au adoptat poziţii de forţă faţă de TVR şi de ProTV, aducînd grave acuzaţii de partizanat politi