•Basarabenii comercializeaza carne la drumul mare •Desi acestia nu detin autorizatie sanitara, inspectorii sanitari nu iau nici o masura
In ultimul timp, pietele si trotuarele Iasului s-au impanzit de basarabeni care comercializeaza carne si alte produse, fara sa le pese de normele sanitare, sfidand cu o usurinta rara legea romaneasca. De fapt, lasand la o parte cuvantul lege, intervine partea sociala. Din cauza saraciei crunte in care traiesc, moldovenii de peste Prut sunt in stare de orice pentru a putea supravietui. Nu stim daca numai din mila sau pentru ca, intr-adevar, se mai aleg cu ceva de pe urma basarabenilor, cei care ar trebui sa faca ordine in randul acestora prefera sa inchida ochii. Cert este ca fenomenul exista si nimeni nu incearca sa-l stopeze.
Desi este greu de crezut, la ora actuala, in Iasi, au aparut bazarele de carne, salamul, carnea de porc si de pui si pestele ajungand sa se vanda la drumul mare. In spatele Garii Internationale, toate aceste produse se comercializeaza precum sosetele. Fara sa le mai pese de unde provin, iesenii cumpara, in cantitati uriase, facand, in acest fel, economii de zeci de mii de lei. Multi spun ca, pe langa acest aspect, produsele basarabenilor sunt oricum mult mai bune decat in magazine, unde carnea stricata se vinde intr-o veselie. "Prima data mi-a fost frica sa iau carne. Insa, am riscat o data si am mancat de la o colega de serviciu. Muschiul de porc este foarte bun si niciodata nu mi s-a intamplat nimic", a declarat ieseanca Mihaela Oancea.
Pentru ca nu este interzis sa intre in tara cu astfel de produse, in anumite cantitati bineinteles, basarabenii nu intampina nici un fel de greutate la vama. "Eu aduc, in medie, cateva batoane de salam si cateva pungi de pulpe. Spun ca-s pentru rudele mele, daca ma intreaba. Este tare greu sa traim la noi in tara, e somaj mult si avem co