Deruta Desi prima campanie electorala a anului, cea pentru "locale", va debuta oficial abia pe 3 mai, batalia politica a atins deja intensitatea maxima. Numai ca, in loc sa se axeze pe problemele reale ale tarii, ea se desfasoara pe teme colaterale, de culise. Problemele reale sunt, cum se stie, des...
Deruta Desi prima campanie electorala a anului, cea pentru "locale", va debuta oficial abia pe 3 mai, batalia politica a atins deja intensitatea maxima. Numai ca, in loc sa se axeze pe problemele reale ale tarii, ea se desfasoara pe teme colaterale, de culise. Problemele reale sunt, cum se stie, destule. Le simte fiecare cetatean in viata de zi cu zi. Criza economica profunda, calitatea vietii si a mediului ei, coruptia, construirea bugetului si modalitatile de distribuire a lui etc. ar putea fi premisele unor dezbateri extrem de serioase privind viitorul imediat al Romaniei. Chiar si pentru "locale" exista "teme fierbinti": programele concrete pentru dezvoltarea localitatilor, posibilitatile de utilizare a bugetelor locale, reducerea birocratiei administrative s.a.m.d. Alegatorul ar putea fi derutat daca ar sti ca pentru cei 110.000 functionari alesi si numiti in administratia locala se cheltuiesc de trei ori mai multi bani decat pentru investitiile pentru toate localitatile tarii. Intr-o campanie electorala responsabila ar putea fi analizate solutiile gasite deja si proiectele fiecarui partid. Strategia de dezvoltare pe termen mediu, prezentata de primul ministru Isarescu in fata Comisiei Ue, sau propunerile finantatorilor Pactului de Stabilitate pentru Balcani (cu efecte concrete pentru Romania), aproape nu au fost bagate in seama de protagonistii scenei politice. Pentru ei prioritatile sunt altele.
Politicianul roman este o figura aparte in peisajul social al tarii, pe care pretinde ca o reprezinta. Indragostit de putere, si mai ales de "fructele"