A trecut mai bine de o săptămînă de cînd dl Ion Iliescu a mai înregistrat un scandal în contul său. De această dată unul lingvistic. La Chişinău, unde a aflat că doi congresmeni americani cred că revenirea sa la putere ar fi un deserviciu pentru România, dl Iliescu a afirmat că în cazul apariţiei unor noi declaraţii de acest fel: "trebuie să-i plesnim pe toţi peste bot ca să stea în banca lor". Tot acolo, d-sa i-a numit capsomani pe cei de la BBC.
Nu ştiu în ce mediu a făcut dl Iliescu aceste afirmaţii, dar dincolo de frăţia de sînge dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, realitatea politică e că dl Iliescu internaţionalizează chestiuni despre care un candidat la preşedinţia României ar trebui să se pronunţe cu băgare de seamă şi la Bucureşti, necum la Chişinău, azi capitala altui stat, ceea ce nu e o noutate pentru dl Ion Iliescu. Ar fi fost mult mai grav dacă împreună cu dl Iliescu s-ar fi aflat, în chip de gazdă, vreo oficialitate de stat, cu rang înalt, în situaţia martorului tăcut, la răbufnirile nediplomatice ale candidatului la preşedinţia României.
Pentru un oarecare, trecerea Prutului înseamnă, mai totdeauna după '90, dar şi înainte a însemnat cam acelaşi lucru, întîlnirea cu români care trăiesc în alt stat, dar sînt tot români. În particular, s-au făcut declaraţii de ignorare a graniţei şi pînă şi după '90. Dar un lider de partid, pe deasupra şi candidat la preşedinţie, are totuşi alte relaţii cu graniţele şi cu angajarea involuntară a gazdelor sale în dispute internaţionale care îl privesc. Diplomatic vorbind, la Chişinău, dl Iliescu a făcut declaraţii cărora ar fi trebuit să li se dea o replică din partea Ministerului de Externe al statului Moldova, în ciuda sau mai curînd tocmai din pricina bunelor relaţii dintre cele două state. Lăsînd deoparte această imprudenţă a unui prezidenţiabil cu mari şanse de a conduce Ro