•Centrul de Transfuzie nu mai asigura decat urgentele •La Iasi nu se va dona sange, astazi, de Ziua mondiala a Sanatatii
Din cauza datoriilor imense pe care le are de recuperat Centrul de Transfuzie de la spitalele iesene, conducerea acestuia a fost nevoita sa puna restrictie la furnizarea sangelui. Desi sangele nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de operatie a fiecarui spital, la ora actuala sunt asigurate numai urgentele. "Deja solicitarile urgente sunt foarte mari. Numai pentru Spitalul xSf. Spiridona am furnizat in ultimele doua zile peste 25 de pungi cu sange. Daca mergem in acest ritm, vom termina pungile intr-o saptamana", a declarat directorul Centrului de Transfuzie, doctorul Daniela Ilcenco.
Situatia in care se afla centrul dureaza din luna iulie a anului trecut. Pana atunci, sangele nu avea nici un pret. Ministerul Sanatatii a intocmit o lista de preturi, care nu a fost respectata. O singura punga de sange de 400 mililitri, costa 1,2 milioane de lei; o unitate (400 mililitri) de concentrar eritrocitar - 400.000 de lei; o unitate de plasma congelata tot 400.000 de lei. Pentru o fractura multipla se cheltuie in jur de 5 milioane de lei, adica 4 pungi a cate 400 de mililitri de sange.
Tot in vara anului trecut, printr-un acord verbal dintre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate, centrele de transfuzie au trecut in subordinea caselor de asigurari judetene. Conducerea CASS Iasi nu a recunoscut decizia, considerand ca nu exista nici o baza legala. Centrul de Transfuzie a somat spitalele si a purtat o discutie cu Casa de Asigurari de Sanatate, in speranta ca situatia se va rezolva. De atunci, insa, majoritatea spitalelor, in special cele mari, nu au achitat nici un leu pe sangele furnizat.
"Conform contractului cadru incheiat intre spitale si Casa de Asigurari de Sanatate, tratamentul de urg