Purgatoriul tranzitiei. Doi presedinti, sase premieri, mai multe remanieri guvernamentale, trei alegeri generale, o constitutie, o relativa apropiere de Nato si Ue - iata cateva repere ale postcomunismului. Este o perioada care a inceput cu uciderea a peste 1000 de romani si cu executarea unui tiran...
Purgatoriul tranzitiei
Doi presedinti, sase premieri, mai multe remanieri guvernamentale, trei alegeri generale, o constitutie, o relativa apropiere de Nato si Ue - iata cateva repere ale postcomunismului. Este o perioada care a inceput cu uciderea a peste 1000 de romani si cu executarea unui tiran, dar al carei sfarsit nu il stim inca. Una dintre cele mai optimiste predictii cu privire la viitorul Romaniei ii apartine fostului presedinte Iliescu, care la Conferinta Nationala a Pdsr a afirmat ca drumul Romaniei catre democratia liberala este ireversibil. Acelasi personaj istoric jura acum 15 ani ca drumul Romaniei spre comunism este ireversibil. S-a dovedit ca prima data nu a avut mana buna. Dar actualul presedinte Constantinescu a repetat zilele trecute aceeasi declaratie. Sa credem ca el va avea mana mai buna?
Am invatat ceva din prabusirea comunismului: ca in istorie nimic nu este ireversibil. Drumul Romaniei catre democratia liberala depinde de prea multi factori interni si externi pentru ca noi sa ne aventuram in a face predictii. Drumul nostru depinde in primul rand de eficienta actiunii politice viitoare. Oricine ar veni la putere de acum incolo va fi pus in situatia de a taia nodul gordian - asa cum nu au facut-o predecesorii. Dar ce inseamna a taia nodul gordian? In politica si in economie, asta inseamna sa aduci bunastare unei tari, chiar daca faci sacrificii importante. Voi raspunde mai amanuntit la intrebare in articolele viitoare.
A face bilantul unei saptamani politice, a unei luni sau a unei perioade mai lungi are sens nu