De peste patru ani, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) a desfasurat ample programe pentru dezvoltarea sectorului neguvernamental din Romania. Sustinuta financiar de Uniunea Europeana si cooperind cu importante organizatii internationale, FDSC a sprijinit asociatii si organizatii neguvernamentale, a derulat programe importante, contribuind astfel la dezvoltarea sectorului nonprofit in Romania. FDSC deruleaza programe de perspectiva, importante fiind nu atit rezultatele imediate, cit efectele ulterioare finalizarii lor.
Doua directii de actiune
Pentru atingerea obiectivelor sale, FDSC si-a orientat activitatea in doua directii, ambele la fel de importante in reusita programelor desfasurate. O prima directie este aceea a finantarii proiectelor propuse de ONG-uri (in urma apelurilor lansate de FDSC), iar cea de-a doua directie este de sustinere a propriilor initiative privind ameliorarea cadrului general in care-si desfasoara activitatea organizatiile neguvernamentale.
Pornind de la aceste premise si cu un plan de proiecte foarte ambitios, FDSC a dezvoltat numai in decursul anului 1996 patru programe, total diferite ca activitate si scopuri intentionate: Programul de Finantare FDSC administreaza bugetul Programului Phare pentru Dezvoltarea Societatii Civile; prin ACCES (Centrul pentru Dezvoltarea Organizatiilor Nonguvernamentale), FDSC creeaza in colaborare cu Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) un centru de informare si documentare in domeniul organizatiilor neguvernamentale. Pe linga cele doua proiecte amintite, FDSC investeste si in formarea resurselor umane, prin intermediul Programului de Instruire si Dezvoltare, oferind consultanta, asistenta tehnica, precum si diverse cursuri de instruire. Pentru imbunatatirea cadrului juridic in care-si desfasoara activitatea ONG-urile, FDSC a initiat si un Pr