•85% din actiunile Directiei Controlului Financiar Fiscal au fost indreptate catre firmele cu capital privat
In luna martie a acestui an, Directia Controlului Financiar Fiscal din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) a efectuat 72 de controale, cele mai multe (61) la societati comerciale cu capital privat. Desi la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat au fost efectuate doar doua controale, restantele stabilite la plata impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, de 10 miliarde de lei, sunt mai mari cu aproape doua miliarde de lei decat restantele constatate la cele 61 de societati cu capital privat controlate. De altfel, una din revendicarile patronatului intreprinderilor mici si mijlocii, ale caror proteste au fost reluate dupa preconizata greva fiscala de la sfarsitul anului trecut, se refera tocmai la faptul ca micii patroni sunt sufocati de controale, fapt confirmat si de catre un studiu efectuat in Romania de IRIS Center.
Restantele la plata TVA, in ceea ce priveste societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, au crescut in luna martie a acestui an cu aproape cinci miliarde de lei, urmate de impozitul pe salariu, la care s-a inregistrat o majorare de 2,152 miliarde de lei si impozitul pe profit, la care restantele la buget au crescut cu 1,054 miliarde de lei. Prin comparatie, cresterile restantelor societatilor private au depasit cresterile restantelor firmelor de stat numai la plata accizelor, pe luna martie restantele firmelor cu capital de stat la accize fiind de 1,15 miliarde de lei, in vreme ce la firmele private restantele la accize s-au ridicat la 2,49 miliarde de lei.
In ceea ce priveste declaratiile de insotire vamala (DIV) constatate ca neincasate, acestea s-au ridicat in luna martie 2000 la 305.800 de dolari, cele ma