Casa de Asigurari Sociale de Sanatate a dat cu piciorul la infiintarea unui nou Serviciu de Ambulanta occidental, care nu a mai fost realizat din cauza lipsei de fonduri. "Proiectul global este sustinut in proportie de 75% de catre Banca Mondiala si Programul Remsey, urmand ca restul sa fie acoperit prin Programul Comunitar, adica CASS si investitorul strain", declara, atunci, presedintele CASS, Adrian Butuca. Pentru buna functionare a sistemului, se planificase o investitie initiala de 5.000 de dolari si 230.000 de dolari preturi standard, restul urmand a fi achizitionat prin proiectul care ar fi trebuit sustinut de organismele europene, in momentul functionarii primelor unitati. Programul urma a fi realizat cu ajutorul prefecturii, primariei, Romtelecom, Inspectoratului Judetean de Politie, Brigada de Pompieri, Spitalul "Sf. Spiridon", Statia de Salvare si Directia pentru Sanatate Publica.
In total, CASS ar fi trebuit sa participe la program cu suma de 190.000 de marci germane si 50.000 de dolari, adica 2,5 miliarde de lei, pana la 15 ianuarie 2000. Chiar daca medicii au facut cursuri de perfectionare la Tirgu Mures, unde exista singurul Serviciu de Ambulanta occidental din tara, la Iasi, programul a fost lasat de CASS balta, pe motiv ca investitorul strain ar fi renuntat, dupa cum a declarat presedintele interimar al CASS, profesorul Adrian Ionel.
CASS nu vrea sa plateasca sangele
Din cauza datoriilor imense pe care le are de recuperat Centrul de Transfuzie de la spitalele iesene, conducerea acestuia a fost nevoita sa puna restrictie la furnizarea sangelui, asigurand, la ora actuala, numai urgentele.
Situatia in care se afla centrul dureaza din luna iulie a anului trecut. Pana atunci, sangele nu avea nici un pret. Ministerul Sanatatii a intocmit o lista de preturi, care nu a fost respectata insa. Tot in vara anului trec