Cu exact un an in urma, in preajma Pastilor, lua fiinta, la Budapesta, o organizatie neguvernamentala a carei activitate ar trebui sa intereseze comunitatea culturala romaneasca si, cu deosebire, pe administratori: Observatorul Regional pentru Finantarea Culturii in Europa Centrala si de Rasarit sau, mai pe scurt, Observatorul de la Budapesta.
Cei care se vor grabi sa adreseze cereri de finantare acestei organizatii vor fi dezamagiti. Observatorul nu acorda sponsorizari sau burse, fiind, in schimb, un consumator de resurse (deocamdata, din bugetul UNESCO, in mare masura), in scopul cunoasterii si al analizarii mecanismelor de finantare a culturii in tarile europene, foste socialiste. Consiliul directorilor, prezidat de Miklós Marschall (fost viceprimar al Budapestei, actualmente, director al fundatiei Transparency International, cu sediul la Berlin), a adunat in jurul sau personalitati cunoscute in aceasta parte a Europei, in domeniul managementului cultural, cum sint Vesna Copic, Dorota Ilczuk sau Oskar Novotny, si a numit drept director pe un fost subsecretar de stat in Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria, un cunoscut specialist in probleme editoriale, Péter Inkei.
Pregatirea programelor care urmeaza sa fie derulate de Observator a durat citeva luni, dar inca de anul trecut au fost lansate trei proiecte, pentru care este necesara contributia celor apti sa trimita informatii.
Primul dintre ele este o colectie de studii de caz, prin care se incearca evidentierea operatorilor culturali inovatori, pe planul finantarii propriilor programe. Se spera ca astfel, prin puterea exemplului, se vor crea conditiile suficiente dinamizarii institutiilor culturale est si central-europene. Desigur, simpla copiere nu da roade intotdeauna, climatul in care se misca managerul din Polonia fiind, in multe privinte, diferit de cel romanesc, de ex