Saptamana guliilor- Verzui sau albastre, calarabele (cum li se spune in Ardeal) au aceeasi aroma divina de primavara.. Se gatesc usor si se armonizeaza in farfurie cu toate verdeturile lasate de Dumnezeu pe pamant -. Salata de gulii Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 gulii mari (circa 800 g), 1/2 capa...
Saptamana guliilor- Verzui sau albastre, calarabele (cum li se spune in Ardeal) au aceeasi aroma divina de primavara.
Se gatesc usor si se armonizeaza in farfurie cu toate verdeturile lasate de Dumnezeu pe pamant -
Salata de gulii Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 gulii mari (circa 800 g), 1/2 capatana de salata verde (de preferat creata), 1 lamaie mica, 100 g smantana subtire, 1 lingurita ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala guliile, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Frunzulitele proaspete si fragede se toaca marunt. Frunzele de salata spalate si zvantate se taie fasii subtiri. Lamaia se spala, se rade o parte din coaja (care se pune deoparte), dupa care se stoarce de zeama. Se pun toate ingredientele de mai sus intr-un castron, se adauga smantana si uleiul de masline, se amesteca bine si se gusta de sare si piper.
Atentie: guliile nu trebuie sa fie prea mari si nici depozitate multa vreme, altminteri au un gust pronuntat de varza.
Supa de gulii
(gustul ei aminteste de cel al supelor chinezesti)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 gulie mare (circa 400 g), 1 catel de usturoi, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 lingura ulei, 1 l zeama concentrata de carne sau legume (Knorr + apa), 2 carnati cruzi (circa 300 g), 70 g fidea, sare, piper, pasta de ardei iute (eventual boia).
Mod de preparare: Se spala gulia, se curata si se taie mai intai felii si pe urma stifturi subtiri. Frunzulitele fragede se toaca marunt. Usturoiul curatat se toaca si el sau se preseaza, iar coditele de c