Moartea l-a smuls grabita dintre noi pe artistul A.M. Agrippa, inainte ca acesta sa implineasca 60 de ani. Pictorul pregatea o personala pusa in intregime sub semnul Inimii. Nu doar o tentatie culturala, aceea de a-si incerca puterile cu o tema densa din istoria spiritualitatii universale, i-a determinat optiunea, ci si alarma fizica, primejdia ce incepuse de citva timp sa-i ameninte centrul vitalitatii organice. Colajele, desenele, pinzele au devenit astfel armele cu care A.M. Agrippa a infruntat in ultimii sai ani un Dusman de neinvins in planul existentei terestre, dar vulnerabil fata de mesajul spiritual rezistent la proba timpului.
Ultimul capitol al operei acestui om discret si distins reprezinta constientul sau efort de supravietuire, de „exorcizare“ a unui verdict nedrept ce se contura, poate, la orizont. Ironia amara a destinului a hotarit ca vestitorul mortii sa fie altul decit inima – boala necrutatoare, cu o evolutie dezarmant de rapida. Inimile lui Agrippa au continuat sa „bata“, insa, si dupa 25 februarie 2000; mai mult, s-au intilnit cu publicul caruia ii erau destinate, in expozitia finalizata de familie, prieteni si fosti colegi, organizata in Sala Ronda a Galeriei Etaj 3/4 de catre Oficiul National pentru Documentare si Expozitii de Arta (institutie in care a lucrat pictorul mai multi ani) si deschisa in perioada 5-19 mai.
Agrippa nu ascundea, in discutiile cu cei apropiati, pretextul dramatic ce l-a orientat spre o tema ca Inima, dar preciza, pe de alta parte, ca determinarea biografica era depasita de concentrarea profesionala asupra unui motiv cultural/plastic „egal in drepturi“ cu oricare altul. Iar proiectul expozitional, concretizat de ONDEA (in ciuda vicisitudinilor financiare), prin tenacitatea si contributia creatoare a domnului Mihai Oroveanu, a doamnelor Alexandra Titu si Ileana Ploscaru, a familiei artistului, s-a dov