Zilele trecute am vazut un documentar pe Discovery despre celebrul caz al lui Dillinger, gangsterul care avea sa tina mult timp prima pagina a ziarelor in anii ‘30, fiind declarat „inamicul public numarul 1 al Americii“. Povestea din documentar imi era oarecum cunoscuta si din romanul Femeia in rosu, scris de Mircea Nedelciu, Adriana Babeti si Mircea Mihaies. Curiozitatea de a vedea filmul mi-a fost cu atit mai mare, pentru ca venise momentul sa confrunt cele doua „adevaruri“ despre viata si ispravile faimosului personaj Dillinger: cel romanesc si cel istoric. Numai ca romanul si-a luat ca pretext nu cazul in sine, ci aura lui senzationala, mai ales ca femeia care a reusit sa puna capat mitului lui Dillinger a fost Ana Sage, o romanca plecata in America, cu ajutorul careia politia il va impusca pe infractor in iulie 1934.
In urma acestui serviciu, femeia incercase sa obtina dreptul de a ramine in America. Insa sperantele ei au fost desarte. Ea a fost, totusi, expulzata in Romania. Investigatiile reportericesti facute la Comlosul Mare (satul Lunga), locul de bastina al „tusei“ Ana, de catre autorii romanului Femeia in rosu construiesc, pe principiul unui puzzle, o alta poveste cel putin la fel de fascinanta ca a eroului Dillinger. Documentarul reconstituie, pas cu pas, viata celui care a pus pe jar mult timp politia Americii, jefuind banci chiar in perioada in care era urmarit peste tot. Epopeea unui erou negativ care a evadat din inchisoare cu ajutorul unui pistol de lemn. Femeia care a jucat un rol atit de important in prinderea lui apare mentionata in citeva cuvinte la finalul filmului, fara a se da alte detalii despre ce s-a intimplat ulterior cu ea.
Interesant este faptul ca, desi cunoscuta ca „femeia in rosu“ care s-a aplecat dupa o batista pentru a fi recunoscuta de politie in momentul in care a iesit dintr-un cinematograf impreuna cu