Un recent sondaj de opinie pentru alegerile locale dezvăluie că afacerea Costea n-a avut nici un efect asupra cetăţenilor cu drept de vot din Bucureşti. Nu-mi prea vine să cred, dar nu pot acuza de minciună un institut de sondarea opiniei publice din cauza asta. Candidatul PDSR, doctorul Sorin Oprescu, a cîştigat chiar cîteva puncte în acest interval, aflăm din acest sondaj de opinie realizat de IMAS pentru postul de televiziune Antena 1.
S-ar putea înţelege din rezultatele acestui sondaj că afacerea Costea a adus puncte candidatului PDSR fie prin ricoşeu, fie direct. Prin ricoşeu, dl Sorin Oprescu a cîştigat voturi deoarece afacerea Costea se pare că a fost considerată de alegătorii bucureşteni drept o făcătură a puterii. Direct, deoarece aceiaşi alegători nu acceptă să dea voturi contracandidaţilor d-lui Oprescu din cauza unui scandal politic. Ba chiar, cei care nu i-ar fi dat voturile acestuia pînă la izbucnirea scandalului, i le-ar oferi acum, parcă pentru a le da cu tifla politicienilor, ziariştilor şi comentatorilor care afirmă că PDSR a călcat pe bec în afacerea Costea.
Acest tip de reacţii, care pare greu de priceput, seamănă, am impresia, cu cel din 1990, cînd principalii actori ai puterii de azi, PNŢCD, PNL, erau consideraţi apriori de o majoritate a alegătorilor drept partide duşmănoase. Azi, PNŢCD în special e considerat un fel de cap al răutăţilor de tot felul prin care a trecut România din 1996 încoace. Nici PNL-ul, care a mizat pe un candidat acceptabil şi de către votanţii actualei opoziţii şi de către cei ai actualei puteri, dl Pădure, nu scapă mai ieftin.
Să fie alegătorul de azi din Bucureşti asemănător aceluia din '90? Cu siguranţă nu. El, adică cel care plusează pentru doctorul Sorin Oprescu, e neîncrezător în jocurile politice şi în dezvăluirile care pot veni în sprijinul puterii. Experienţele anterioare l-au co