•Un nou ordin al acestuia stipuleaza finantarea tuturor programelor de sanatate
Conform Ordinului 415/mai 2000, toate cele 34 de programe nationale de sanatate sunt finantate de catre Ministerul Sanatatii. Desi inca din luna octombrie a anului trecut 12 dintre aceste programe au fost transferate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si inca doua in luna mai 2000, in noul ordin al MS exista o anexa in dreptul careia scrie ca numarul programelor finantate este de 34, mentionandu-se, la articolul 2, doar ca acestea sunt finantate de MS in limita prevederilor de cheltuieli aprobate, anual, in bugetul de stat si in bugetul fondului special pentru sanatate publica, dupa caz. Ministerul Sanatatii nu a specificat faptul ca aproape jumatate din programe se platesc din asigurarile sociale stranse de la cei care muncesc de catre Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, lasand probabil sa se creada ca bugetul de stat are grija de cei ce sufera de boli precum SIDA, boli venerice, TBC, boli cardio-vasculare, endocrine, cancer, diabet sau necesita dializa renala etc.
Fondurile alocate de Casa Nationala de Sanatate bolnavilor din judetul Iasi au fost, intr-adevar, sub strictul necesar, fara ca nimanui sa-i pese ca nu sunt bani suficienti pentru acesti bolnavi. Mai mult, zilele trecute, Casa de Sanatate s-a mai ales cu doua programe, cel de hemofilie si alte hemopatii si cel de preventie si recuperare in neurologie, inca doua aparand pe aceeasi lista a ordinului nou, programe care nu au existat anul trecut: transplantul de organe si tesuturi si un alt program denumit "rezerva Ministerului Sanatatii pentru situatii speciale", despre care nu se da nici o informatie in plus.
Conform Legii bugetului de stat pe anul 2000, exista 13 programe nationale care nu primesc nici un leu de la Ministerul Sanatatii pentru preventie, printre acestea numarandu-se: cel d