•Provocare pentru SRI •Ziua de Iasi solicita Serviciului Roman de Informatii raspunsul la cateva intrebari asupra unor actiuni care atenteaza la siguranta nationala
Prima impresie a celor care trec prin Iasi este ca, spre deosebire de fratii de peste Prut, aici s-ar trai mai bine. Insa faptul ca micul trafic de frontiera s-a dezvoltat in cativa ani, arata ca, de fapt, si aici se traieste greu: produsele lor agricole sunt ieftine.
Insa Iasul nu este punctul terminus numai al celor care incearca, dincolo, sa faca rost de bani; sub actuala administratie, orasul a ajuns - incet - tinta unor mari afaceristi moldoveni. Iasul nu este, din pacate, orasul moldovenilor de rand, ci al marilor afaceristi.
Primul caz este al unui cetatean roman (acum), fost moldovean. Ajuns in Romania dupa ce in Moldova a fost sef de vama si (se spune) sef al unui penitenciar, functii care implica apartenenta la structuri tip KGB, este acum patronul unei afaceri excelente: zeci de puncte de schimb valutar, raspandite in Iasi si in judetele din jur, ba chiar si chiar in Bucuresti. Spatiile au fost obtinute cu multa usurinta de la o municipalitate zgarcita in inchirieri. Poate nu intamplator se vehiculeaza ideea ca moldoveanul cu pricina ar fi membru marcant in Partidul Moldovenilor.
Un alt caz - care a facut obiectul unei anchete a Politiei iesene - il reprezinta inchirierea (in conditii dezavantajoase pentru municipalitate) a unui spatiu in plin centrul orasului de catre firma pe actiuni, un SA moldovenesc. Spatiul, solicitat de firma amintita pentru "cooperare cu Primaria in vederea dezvoltarii serviciilor de transport aerian", este dat de Primarie - prin contract - pentru agentie de voiaj si (sic!) "asigurari si schimb valutar". Prejudiciile (intarzieri la plata etc.) se cifrau la peste 12 milioane de lei (in 1998). A cui este firma? A unor fosti piloti, ofi