Pina pe 30 iunie, Institutul Francez gazduieste o noua expozitie a unui artist est-european adoptat de Franta. E vorba de Orase invizibile a fotografului polonez Bogdan Konopka. O cheie a lucrarilor cuprinse aici este tehnica provocatoare si mai ales legatura neobisnuita a acesteia cu tematica. Daca fotografiile descriu de multe ori un univers dezafectat si in descompunere, finetea aproape incredibila a imaginii vine in contrast flagrant cu acesta, parind chiar sa opreasca intr-un mod straniu procesul de decompozitie. Secretul lui Bogdan Konopka este ca foloseste un film utilizat mai rar, cu dimensiunile de 10,2 x 12,8 cm, cu pozitivele copiate contact, adica la aceeasi dimensiune. Pe linga aspectul de miniatura, calitatile tehnice, granulatia, claritatea etc. il fac sa fie greu de egalat.
Insa expozitia nu este nici pe departe un simplu tratat de descompunere sau de etalare a virtuozitatilor tehnice. Unul dintre leit-motivele prezente aici, dupa cum se spune si in textul de prezentare semnat de Ion Muresan, este fereastra – ca punct de trecere sau de privire in afara sau inauntru – aflata in diferite stadii de luminozitate, transparenta, obturare sau deschidere. Si mai exista in citeva fotografii lumina si mai ales iesirea spre lumina de la capatul scarilor, o lumina de un alb incandescent. In finalul aceluiasi cuvint de prezentare se spune ca Orase invizibile „ne provoaca sa pornim fara intirziere in cautarea propriilor noastre, invizibile, arheologii subiective“. Expozitia va fi deschisa si la Timisoara in lunile august/septembrie.
Pina pe 30 iunie, Institutul Francez gazduieste o noua expozitie a unui artist est-european adoptat de Franta. E vorba de Orase invizibile a fotografului polonez Bogdan Konopka. O cheie a lucrarilor cuprinse aici este tehnica provocatoare si mai ales legatura neobisnuita a acesteia cu tematica. Daca fotografiil