Norocul si nenorocul sunt mai putin rezultatul intamplarii decat cel al calitatii si defectelor. Norocul este in general pregatit de vointa, prudenta, prevedere (uneori instinctiva, inconstienta), nenorocul - printr-o suita de gafe, lipsa de energie si parasirea efortului perseverent.
Totusi, norocul si nenorocul exista! Dar s-a observat ca norocul care nu este produs sau sustinut de efort nu dureaza si ca norocurile neasteptate sunt in general instabile. Amintim aici proverbul "Dumnezeu iti da da-n traista nu-ti baga".
Credinta in fetisuri implica acceptul unor puteri obscure ascunse in anumite cuvinte care, in general, prin forma lor, evoca ideea descantarii.
Astfel sunt coarnele de coral, asa de raspandite in Italia deoarece ele reamintesc de coarnele diavolului si se spune despre ele ca il impiedica pe Satan, flatat ca sunt purtate, sa provoace necazuri.
Tot asa este sigur ca superstitia care da anumitor animale atributul de a purta noroc sau nenoroc vine de la un anumit detaliu frapant, din coincidente cu grija observate. Dar trebuie remarcat de asemenea ca fetisul are deseori o putere reala, din faptul ca valoarea care i se da te pune intr-o stare de incredere in tine, gratie careia esti mult mai apt sa reusesti. Fetisul este o asigurare impotriva slabiciunii si nu e nimic rau ca omul sa poarte asupra sa un anume obiect ce-i poate asigura un echilibru mental, un veritabil acumulator de psihoenergie.
Pe de alta parte, o remarca a fost facuta in toate timpurile: ca norocul trece prin viata omului cel putin o data. Cu atat mai rau pentru cei care nu-l vad sau nu stiu sa profite de el.
Credinta in noroc are de asemeni pericole: aceea ca antreneaza dupa ea credinta in nenoroc, care impiedica initiativele prin temerea de esec. Norocul nu-i iubeste pe cei care ezita, "Audaces fortuna ivat".
Norocul este al celor indrazn