•Alte trei persoane au ajuns la spital, dupa ce au muncit in Turcia •Cei trei barbati fac parte din lotul celor care s-au imbolnavit anul trecut
Alte trei persoane din judetul Botosani au fost internate la Spitalul de Boli Contagioase Iasi cu diagnosticul malarie. Barbatii fac parte din acelasi lot de muncitori trimisi la Izmit-Turcia, anul trecut, si care au fost adusi cu acelasi diagnostic in decursul lunii august 1999, de la Botosani la Iasi pentru depistarea bolii. Numarul celor care au fost diagnosticati cu malarie in ultimele 10 luni a ajuns la zece. Masura luata de Institutul de Igiena Publica Iasi a fost de a demara o actiune de dezinfectie in localitatea de unde provin persoanele afectate.
In urma cu un an, mai multi botosaneni au plecat in Turcia, pentru a-si gasi un loc de munca. In luna august, patru dintre acestia s-au intors cu malarie, unul cu leptospiroza, un altul cu bruceloza - o boala rar intalnita in Romania. Pana la urma, toti au contractat malaria. "Am lucrat la prasit de mandarini, la Izmit, in Turcia. Cat am stat acolo, nu ne-am simtit deloc rau. Am venit acasa si abia dupa doua saptamani am inceput sa fac febra si sa ma ia cu friguri. M-am dus la spital la Botosani si de acolo ne-au trimis aici", au spus cei doi pacienti internati.
Toti cei care au fost spitalizati cu malarie la Spitalul de Boli Contagioase au mai declarat ca in zona in care au locuit in Turcia erau tantari, ceea ce explica aparitia malariei. Boala de care sufera botosanenii este tratabila, dar poate reaparea oricand, chiar si dupa zeci de ani. Pentru ca munceau la negru si nu plateau asigurarile de sanatate, bolnavii nu au fost inclusi in programul de prevenire.
Turcia este cunoscuta ca o tara in care malaria inca mai face ravagii. La noi, malaria este o boala "de import", fiind eradicata in urma cu peste 30 de ani. Malaria este foarte contagi