Fundaţia "A Treia Europă" din Timişoara mi-a oferit prilejul de a-l întîlni pe scriitorul şi politologul maghiar Konrád György. (Prezenţa lui Konrád György la Timişoara face parte din programul Travers, finanţat de Fundaţia Pro Helvetia, în cadrul căruia au fost la Timişoara săptămînile trecute treizeci şi cinci de traducători de literatură din Europa Centrală, la un prim simpozion coordonat de Michael Heim de la UCLA, precum şi profesorul Jacques Le Rider de la Ecole Pratique des Hautes Etudes). Nu doar am stat de vorbă şi l-am ascultat apoi, în cadrul seminarului organizat de Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş, dar am putut să fac o emisiune cu el, în studiourile PRO-tv de la Arad. în premieră, Profesiunea mea, cultura din 16 iunie a fost înregistrată în afara studioului propriu de la fostul Teatru Giuleşti.
Numele lui Konrád György nu este necunoscut la noi. Editura Univers i-a tipărit în 1998 romanul Vizitatorul, tradus de Paul Drumaru şi prefaţat de Cornel Ungureanu. în numărul de pe aprilie 2000 al revistei Orizont cîteva pagini îi sînt consacrate autorului acestui roman (datînd din 1969) care te duce cu gîndul la Kafka, Ha�ek, Canetti, Harms şi Urmuz. Printre disidenţii maghiari care au pregătit intelectualitatea estică pentru confruntarea cu sistemul comunist şi pentru preluarea puterii politice, Konrád György ocupă un loc de seamă. Alte cărţi ale sale îşi aşteaptă încă versiunea românească, fie ele romane, fie eseuri, dintre care Antipolitica este cel mai celebru, iar Melancolia renaşterii, cel mai recent.
O discuţie despre o operă atît de actuală şi de complexă nu se poate nici schiţa în cele două pagini ale editorialului meu. Un portret al omului îmi depăşeşte puterile. Aş fi neserios să pretind a-l fi cunoscut într-un timp atît de scurt. Şi totuşi!
Din Autoportretul scris în 1990 şi reprodus de Adriana Babeţi în Orizont (după ediţ