Sala mare a Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi gazduieste joi, 29 iunie, premiera spectacolului "Lunaria". Adaptarea si regia spectacolului sunt semnate de Benoit Vitse, directorul Centrului Cultural Francez. Organizat in colaborare cu alte institutii de cultura din Iasi, acest proiect european se inscrie in politica evenimentului de la 1 iulie 2000, data cand Franta va prelua, pentru sase luni, presedintia Uniunii Europene. Spectacolul reuneste actori, regizori si scenografi din Franta, Canada, Italia, Republica Moldova, Austria si Romania si va fi jucat in 13 limbi. Spectacolul "Lunaria" are ca personaj principal un vicerege melancolic, necajit de o nevasta exuberanta si de un cerc de rude avide. El este constrans sa traiasca intr-o cetate solara si violenta care ii displace: orasul Palermo, situat candva, prin secolul al XVIII- lea. Lunatic si mizantrop, el nu reuseste sa creada in puterea a carui instanta o reprezinta; si este singurul care vede, dincolo de fastul baroc al aparentelor, degradarea realitatii inconjuratoare. Intr-o noapte viseaza caderea Lunii. Si iata ca aceasta chiar dispare, sub privirile stupefiate ale taranilor, intr-o provincie a regatului. Vestea acestei disparitii produce un adevarat haos la Curte si sunt chemati eruditi si alti savanti pentru a explica fenomenul.
Iata punctul de plecare al spectacolului "Lunaria", text fascinant, la limita fabulei si a teatrului, care are ceva din usurinta unui divertismento mozartian si ale carui jocuri de limbaj, baroce, exaltante, ascund o meditatie asupra puterii, asupra sfarsitului unei culturi, a precaritatii istoriei si a vietii.
Mara OPREA
Sala mare a Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi gazduieste joi, 29 iunie, premiera spectacolului "Lunaria". Adaptarea si regia spectacolului sunt semnate de Benoit Vitse, directorul Centrului Cultural Francez. Org