Desi pana acum nu s-a aplicat, Ordonanta 24, aparuta in aprilie, totusi exista, chiar daca numai pe hartie pentru sanitarii ieseni. Conform adresei trimise de Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate Sindicatului Sanitas:"in cadrul negocierilor desfasurate la sediul guvernului pe 4 mai 2000 cu reprezentantii Federatiei Sanitas, Ministerul Sanatatii si ai Colegiului Medicilor din Romania referitor la salarizarea asistentilor medicali, CNAS a adoptat urmatoarea pozitie.
1) Din bugetul de practica va fi alocata o cota de minimum 35% - procent care poate fi negociat trimestrial - pentru cheltuielile de personal destinate salarizarii asistentilor medicali. Astfel, in vederea asigurarii calitatii serviciilor medicale se va incadra un asistent medical la 1000 de asigurati inscrisi pe listele proprii. Pentru cabinetele medicale care au inscriti mai putin de 1000 de asigurati, incadrarea asistentilor medicali este obligatorie, aceasta facandu-se cu fractiune de norma intreaga. Prevederile vor fi cuprinse in Normele de aplicare a Contractului-cadru.
2) In spitale, plata asistentilor medicali se va face potrivit prevederilor Legii 154/1998 si a celor cuprinse in doua din anexele Ordonantei 24/2000 (IV/1 si IV/2), conform incadrarii din sectorul bugetar, in limita bugetului global contractat in conditiile prevazute de contractul-cadru si a normelor de aplicare a acestuia.
3) In ambulatoriu de specialitate, plata salariilor se face:
a) pentru cabinetele organizate conform Ordonantei 124/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza de contracte individuale de munca si conventii civile de prestarii servicii, care sunt supuse regimului prevazut de Legea 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca. In aceste cabinete, salariile se stabilesc prin negociere cu respectarea nivelelor legale in vigoare. @N_