Inscrierea la admiterea in invatamantul liceal, cursuri de zi, se poate face potrivit legii, in primii doi ani de la absolvirea gimnaziului, daca la data inceperii anului scolar elevul nu a depasit varsta de 18 ani. Admiterea in licee si scoli profesionale se face fara examen - concurs de dosare -, pe baza mediei de la examenul de capacitate, care are o pondere de 75%, si a mediei de absolvire a claselor V-VIII, cu o pondere de 25% in calculul mediei finale. Calculul mediei de admitere se face astfel: 3Cap+4Abs, totul impartit la 4 (Cap = media de la examenul de capacitate, Abs = media de absolvire a claselor V-VIII). Media se calculeaza cu doua zecimale fara rotunjire.
Aprecierea probelor de aptitudini
La profilurile artistic, sportiv si teologic aprecierea probelor de aptitudini se face prin note. Pentru a fi declarati admisi, candidatii trebuie sa obtina minim nota 6 la fiecare proba. Media generala la profilurile artistic si sportiv se calculeaza astfel: 3 Apt + MA, totul impartit la 4; media generala la profilul teologic se calculeaza astfel: 3 MA + APT, totul impartit la 4 (Apt = media aritmetica a notelor de la probele de aptitudini, MA = media de admitere care se calculeaza la fel ca la celelalte licee). La profilurile pedagogic si militar aprecierea la probele de aptitudini se face pe baza de calificativ: admis sau respins. Liceele sau clasele cu predare bilingva vor organiza test de verificare a cunostintelor de limba. Testul se va organiza in aceeasi perioada cu testele de aptitudini. Aprecierea se va face pe baza de calificativ: admis sau respins.
Inscrierea la admiterea in invatamantul liceal, cursuri de zi, se poate face potrivit legii, in primii doi ani de la absolvirea gimnaziului, daca la data inceperii anului scolar elevul nu a depasit varsta de 18 ani. Admiterea in licee si scoli profesionale se face fara exa