Un "luminator al poporului"Prof. Sever Ursadascal de tara in Maieru (Bistrita-Nasaud)"Fara zestrea satelor, ne vom instraina de sufletul romanesc". Cand a terminat, cu multi ani in urma, Literele la Cluj, Sever Ursa ar fi putut opta pentru o carierauniversitara. "Sansele" au trecut una dupa alta pe l...
Un "luminator al poporului"Prof. Sever Ursadascal de tara in Maieru (Bistrita-Nasaud)"Fara zestrea satelor, ne vom instraina de sufletul romanesc"
Cand a terminat, cu multi ani in urma, Literele la Cluj, Sever Ursa ar fi putut opta pentru o carierauniversitara. "Sansele" au trecut una dupa alta pe langa el si pe toate le-a ignorat cu incapatanare, hotarand ca a fi dascal de tara, in satul natal, este rostul suprem al vietii lui. "Umbra" lasata in Maieru de marele romancier Liviu Rebreanu il atragea si il provoca totodata, fiindca, in secret, si "domnul Sever" ar fi dorit sa lase "ceva" in urma, precum a facut-o "domnul Liviu". Maieru este un astfel de spatiu in care creatia pare a fi la ea acasa. Iar Sever Ursa cunostea acest lucru. Nu s-a incumetat sa scrie proza, a avut suficienta luciditate; in schimb, a ales sa lupte pentru salvarea patrimoniului local, infiintand un muzeu si editand o revista. Ca pensionar, Sever Ursa este privit de catre consateni drept "dascalul-luminator al poporului", pentru care catedra nu este banalul obiect de lemn din sala de clasa, ci insusi sufletul satului intreg. Cand vorbeste, profesorul pare a interpreta mereu un rol, fiind "mesagerul" unei lumi care se indeparteaza in viteza de noi, retragandu-se intre pereti de muzeu."Indiferenta dascalilor ucide mai mult decat rugina si putregaiul"
- In ultimul timp, traditia romaneasca este luata cu asalt, ca la... Plevna, de un intreg sistem distructiv: televiziunile comerciale (cu unele exceptii), kitschul generalizat (din arta, din politica, dinadministratie)