Centrul de resurse pentru diversitate etnoculturala si zece fotografi – studenti, absolventi, profesori ai Academiei de Arte Vizuale Ioan Andreescu din Cluj: Attila Balázs, Rares Beuran, Karoly Feleki, Dorel Gaina, Radu Ghitulescu, Radu Ilea, Lehel Makara, Eugen Moritz, Radu Pop, Cristina Stransky – si-au asumat vastul proiect de a vizualiza vietile a 18 minoritati nationale din Romania. Rezultatul este expozitia Alter Image, deschisa pina pe 16 iulie la Muzeul de Istorie al Romaniei.
Plecati in cele patru zari si cutreierind prin toate colturile tarii, cei zece au plonjat in lumile interioare ale acestor comunitati, incercind sa capteze ceva din buchetul distinct de arome impregnate in locurile si aerul care inconjoara o etnie sau alta. Atmosfera este surprinsa in nuante si detalii fine: coltul unui zimbet, culoarea unei ferestre, jocul de lumini si umbre sau, pur si simplu, in ipostazele activitatilor cotidiene. Vastitatea fizionomiilor, diversitatea naturilor acestor etnii, precum si a personalitatilor fotografilor fac din aceasta expozitie un impresionant mozaic de trairi. Succesul captarii unei viziuni, a relevarii caracteristicilor unor oameni este dat de nivelul implicarii emotionale si a capacitatii de intelegere a autorilor. Alter Image este o incercare temerara, un experiment care a reusit sa atinga uneori coarde nebanuite. In acelasi timp, constituie o pretioasa lectie de fotografie oferita de reprezentantii scolii clujene. Dupa expozitia celor 18 fotografi romani de la Studioul Toaca (inca deschisa – Str. Mircea Voda nr. 5,
tel.: 322.75.40, vezi Observatorul cultural nr. 14), iata o noua initiativa incarcata de entuziasm, autenticitate si ingenuitate care dezvaluie tendintele si caracteristicile fotografiei contemporane romanesti.
Centrul de resurse pentru diversitate etnoculturala si zece fotografi – studenti, absolventi,