Profesor la Universitatea "Blaise Pascal" din Clermont-Ferrand şi membru al Institutului Universitar al Franţei, Alain Montandon este un spirit viu, deschis, de o mare elasticitate, abordînd cu aceeaşi uşurinţă şi plăcere universul collodian sau cel kafkian, romanul din secolul al XVIII-lea, romantismul german, sau poveştile cu zîne. Prin cărţile şi lucrările sale el s-a arătat interesat, în egală măsură de Ironie şi estetică, de Formele scurte, de literatura pentru copii dar şi de ceea ce se numeşte, cu un termen care îi aparţine, "sociopoietica". Aceasta i-a deschis apetitul pentru domenii mai puţin explorate precum dansul, de unde şi volumele O sociopoietică a dansului şi Parisul la bal.
Cu Dicţionarul politeţii al cărui coordonator este, Alain Montandon a cucerit publicul francez şi european şi un loc în greu accesibilul Institut Universitar al Franţei.
În ultimii ani o nouă temă preocupă pe acest adevărat "maestru" într-ale dansului şi politeţii, ospitalitatea. Colocvii, zile de studii, volume şi un proiect de cercetare pe cît de interesant, pe atît de ambiţios - antrenînd 30-40 de cercetători pentru o perioadă de 2-3 ani - un Dicţionar al ospitalităţii, lucrare care nu are precedent în spaţiul cultural european.
Vor fi definite şi ilustrate aici noţiuni elementare precum găzduirea, hanul, banchetul, caritatea, darul, oaspetele, gazda, ospăţul, pelerinajul, pelerinul, călătorul, pragul, străinul, vagabondul, vor fi prezentate şi analizate marile opere ale ospitalităţii şi tot aici îşi vor găsi locul noţiuni complexe precum ntertextualitatea, interculturalul sau învecinate politicului precum rasismul, xenofobia.
Despre toate acestea Alain Montandon a avut amabilitatea să ne vorbească la Saint-Denis (Réunion), spaţiu paradisiac, scăldat de Oceanul Indian, înmiresmat de orhidee, vanilie şi vetiver, încălzit de soarele tropical şi d