Lista de nemulţumiri
Dan Petrescu este o promisiune a criticii noastre literare. Din nefericire se află în această situaţie - de promisiune - de peste douăzeci de ani, de pe vremea când colabora cu scurte însemnări la o revistă studenţească din Iaşi. El făcea paradă, pe atunci, de cultură şi de spirit critic, dar faptul că avea de ce să facă paradă, la o vârstă la care alţii nu-şi pot etala decât candoarea, era dătător de speranţe.
Iată însă că ajuns la maturitate Dan Petrescu continuă să scrie note şi să facă paradă de cultură şi spirit critic. Mai mult decât atât, îşi adună aceste note într-un volum de peste patru sute de pagini, încercând să le prezinte ca pe o operă ordonată "în jurul unor linii de forţă".
În marea lor majoritate, textele au apărut iniţial în Naţional, un ziar popular, ca să ne exprimăm eufemistic. Publicate alături de glumele deocheate făcute de Simona Catrina & comp. şi de ştirile de un senzaţionalism ieftin, de genul celor din Evenimentul zilei al lui Ion Cristoiu, ele se remarcau prin ţinuta intelectuală şi păreau... nelalocul lor. Era ca şi cum într-o crâşmă plină de inşi dezmăţaţi şi de fum de ţigară ar fi intrat un domn cu costum şi cravată.
Citindu-le acum pe toate, cu atenţie, constatăm însă că nu erau chiar nelalocul lor. Dincolo de stilul preţios şi de selecta bibliografie folosită, există o vulgaritate de fond, o plăcere suspectă de a batjocori tot ceea ce inspiră altora respect. Dan Petrescu îndeplineşte riguros protocolul exprimării elevate, al citării surselor, al "ascultării" eventualilor preopinenţi, dar o face numai pentru a-şi legitima o atitudine teribilistă, distructivă şi necooperantă.. Domnul cu costum şi cravată este de fapt un scandalagiu care maimuţăreşte lumea bună, dintr-un capriciu sau poate ca să o ridiculizeze o dată în plus.
De fapt, ce anume îl nemulţumeşte pe Dan Pet