Un autor îndrăgostit de literatură
Luni, 10 iulie 2000, la ora 14, la sediul Uniunii Scriitorilor, în aristocratica "sală a oglinzilor", a avut loc lansarea volumului De ce a ucis-o Shakespeare pe Ofelia? Autorul, Eugen Şerbănescu, consul general al României la New York, prezent la lansare, s-a bucurat de o primire "americănească": ziarişti, blitz-uri, camere de luat vederi, femei frumoase înarmate cu microfoane care îi solicitau interviuri. în sală s-a aflat (foarte multă) lume bună. Iar cartea a fost prezentată de critici literari importanţi, printre care Laurenţiu Ulici, preşedintele Uniunii Scriitorilor şi Dan Cristea, directorul Editurii Cartea Românească.
Eugen Şerbănescu, îmbrăcat elegant, ca întotdeauna, primea cu o distincţie firească dovezile de preţuire. Politicos şi uşor ironic, dispus mai mult să asculte, decât să vorbească, dar dovedindu-se un redutabil orator atunci când a trebuit să ia totuşi cuvântul, el a avut - ca şi în alte împrejurări - un aer enigmatic.
înainte de a fi scriitor, creator de personaje, Eugen Şerbănescu este el însuşi un personaj, un "marele Gatsby" al literaturii române. A fost, succesiv, constructor de aeronave (un eminent constructor de aeronave, cu doctorat), ziarist la România liberă (editorialele sale de pe prima pagină a ziarului loveau ca un bici de mătase în tot ceea ce mai amintea de comunism după 1989), purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ciorbea (poate singurul purtător de cuvânt care îi intimida pe ziarişti prin ţinuta lui intelectuală), pentru ca acum să conducă, ferm şi discret în acelaşi timp, ca un diplomat de carieră, consulatul nostru din New York. Mirajul existenţei lui Eugen Şerbănescu rămâne însă literatura. Cărţile pe care le-a publicat până în prezent - Preludii epice, nuvele, Bucureşti, Editura Eminescu, 1988 şi Dincolo de Groenlanda, roman, Bucureşti, Editura Car