Gura Raului. Pe linia orizontului, chiar in locul de ingemanare a campiei cu dealurile impadurite ce urca spre munti, se inalta o catedrala alba. Mergand spre ea, ti se pare ca pe indicatorul asezat pe sosea scrie "Gura raiului". Sa nu crezi ca esti departe de adevar: tocmai ai ajuns intr-un loc in c...
Gura Raului
Pe linia orizontului, chiar in locul de ingemanare a campiei cu dealurile impadurite ce urca spre munti, se inalta o catedrala alba. Mergand spre ea, ti se pare ca pe indicatorul asezat pe sosea scrie "Gura raiului". Sa nu crezi ca esti departe de adevar: tocmai ai ajuns intr-un loc in care splendorile naturii se impletesc cu frumusetea oamenilor, cu traditiile si credinta pastrate din mosi stramosi.
Situat la 16 km de Sibiu, Gura Raului (o adevarata gura de Rai) se intinde intre Depresiunea Sibiului si Muntii Cindrel. Ulitele sale se insiruiesc pe malul raului Cibin, ce deschide carare printre dealuri. Sus - paduri de pin, brad, foioase; jos - case in stil sasesc, ca niste adevarate cetati, unele vechi de mai bine de 100 de ani, cu porti mari, curti interioare umbrite de vita-de-vie, suri inalte pline de fan, gradini frumoase si vite in grajd.
Pe ulitele unde localnicii iti dau binete ca unui vechi cunoscut, odinioara colindau George Toparceanu, George Cosbuc (se pare ca "Nunta Zamfirei" si "Numai una" au fost scrise aici), Mihai Eminescu, Lucian Blaga si multe alte mari personalitati culturale "prinse" de vraja locului.
Oaspetii de astazi ai satului au parte de alte conditii: un autobuz ce face la cateva ore ruta Sibiu - Gura Raului, acces la serviciile telefoniei mobile si la reteaua televiziunii prin cablu.
Uneori, insa, la Gura Raului tabloul pastoral pare neatins, cu oamenii ce vin duminica dimineata la biserica in costum popular, cu ciurdele de vaci ce ocupa seara ulitele satului, intorcandu-se de la pascu