De la simplul cetăţean la cetăţeanul complex. Mult şi insistent s-a scris despre ghinionul unor poliţişti bucureşteni, care l-au "brutalizat" pe analistul politic Dan Pavel. Mult, insistent şi indecent: calitatea de analist politic a victimei agresivităţii poliţiştilor a fost, s-ar părea, determinantă şi pentru ecoul mediatic, şi pentru promptitudinea intervenţiei organelor superioare din Ministerul de Interne. Şeful celor doi poliţişti a fost sancţionat, s-a dispus prelucrarea cazului cu toţi poliţiştii din Capitală, iar Parchetul Militar îi cercetează pe cei doi ghinionişti.
Fiindcă asta rezultă, de fapt, din tot ce s-a întîmplat: cei doi poliţişti au avut ghinionul de a da peste un analist politic. Dacă "brutalizatul" nu era analistul politic Dan Pavel, ci muncitorul, profesorul, funcţionarul, comerciantul, pensionarul, ţăranul Dan Pavel, cu siguranţă că nu s-ar fi întîmplat nimic. Presa n-ar fi scris, Corpul de Control al Ministerului de Interne n-ar fi intrat imediat în acţiune, colonelul în subordinea căruia se află cei doi poliţişti n-ar fi fost sancţionat, pedagogica "prelucrare a cazului" cu toţi poliţiştii din Bucureşti n-ar fi avut loc, Parchetul Militar ar fi avut o anchetă mai puţin de făcut. Dacă sînt, într-adevăr, vinovaţi de ceva, cei doi poliţişti sînt vinovaţi că nu s-au orientat, că nu şi-au dat seama cu cine au de-a face, că n-au avut fler. Asta e greşeala profesională a celor doi poliţişti: de n-ar fi fost aşa, de ce s-ar mai fi accentuat atîta calitatea de analist politic a celui "brutalizat"?!
Mare ghinion: să crezi, prosteşte, că ai de-a face cu un simplu cetăţean şi să dai, la opt dimineaţa, peste un cetăţean complex, mai exact peste un analist politic !
Lansată de Nicolae Ceauşescu la Tîrgovişte, în decembrie 1989, în ultima lui intervenţie publică (şi în faţa unui public select), formula simplu cetăţe