Seceta din acest an, coroborata cu grindina si ploile torentiale din prima parte a lunii iulie, a afectat in proportie de peste 40% productia de grau. Daca media la hectar a scazut sub 2.000 de kilograme, in scurt timp urmeaza sa se stabileasca in ce masura a fost afectata si calitatea graului. "Din ceea ce am vazut pana acum, nu exista probleme in ceea ce priveste graul panificabil, din punct de vedere al calitatii. Cu toate acestea, vor fi facute analize, pentru a se sti cu exactitate in ce masura calitatea graului a fost afectata", a declarat Viorel Olariu, directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) a judetului Iasi. Potrivit acestuia, exista si grau incoltit, iar pe unele suprafete de teren, spicele s-au scuturat.
In ciuda vremii nefavorabile, productia de grau din 2000 este suficienta pentru acoperirea consumului judetului, in conditiile in care tot ce s-a produs va fi scos la vanzare. Cum acest lucru este putin probabil, se pare ca si anul acesta firmele din Iasi vor trebui sa apeleze la importuri, deoarece si restul tarii se confrunta cu aceeasi problema. (M.A.)
Seceta din acest an, coroborata cu grindina si ploile torentiale din prima parte a lunii iulie, a afectat in proportie de peste 40% productia de grau. Daca media la hectar a scazut sub 2.000 de kilograme, in scurt timp urmeaza sa se stabileasca in ce masura a fost afectata si calitatea graului. "Din ceea ce am vazut pana acum, nu exista probleme in ceea ce priveste graul panificabil, din punct de vedere al calitatii. Cu toate acestea, vor fi facute analize, pentru a se sti cu exactitate in ce masura calitatea graului a fost afectata", a declarat Viorel Olariu, directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) a judetului Iasi. Potrivit acestuia, exista si grau incoltit, iar pe unele suprafete de teren, spicele s-au