Deşi premierul a anunţat că nu va decala alegerile cu de la sine putere, subiectul e discutat cu aprindere, în presă mai ales. Bugetul, se spune, trebuie isprăvit pînă la sfîrşitul anului, pentru că altfel nu ne mai ia în serios Uniunea Europeană. Iar pentru ca bugetul să fie gata pînă la Crăciun evident că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc anul viitor. Dar dacă tot se discută la rece, poate că ar trebui luate în calcul şi legile proprietăţii care aşteaptă în Parlament şi probabil că în aşteptare vor rămîne pînă la sfîrşitul mandatului actualului legislativ. Judecînd după starea de spirit din Parlament, puţini mai sînt aleşii cărora le arde să voteze legi. Unii ştiu de pe acum că nu mai au loc pe liste, alţii se întreabă dacă partidul lor va trece pragul electoral şi destui par mai degrabă dispuşi să blocheze legile, din secrete motive clientelare. Unei asemenea structuri parlamentare i se poate cere votarea noului buget? Teoretic, da, practic, mai degrabă nu. Asta însă în ipoteza că partidele ar accepta decalarea alegerilor. Or, nu e cazul.
PDSR a anunţat că nu vrea aşa ceva, PRM, la fel, asta ca să începem cu opoziţia. Dar la rîndul lor două dintre partidele din arcul puterii, PNŢCD şi PD nu sînt interesate de o eventuală decalare. Şi atunci cine s-o facă?
În toată această discuţie despre decalare interesant ar fi subtextul ei, un subtext în care faptul că premierul Isărescu amînă să-şi anunţe candidatura ar putea explica multe. Indecizia acestuia lasă în şah partidele care au anunţat că vor merge pe mîna lui. Tot aşteptînd să anunţe o candidatură de largă susţinere, premierul riscă să intre în joc pe un culoar perdant. Asta dacă nu cumva dl. Isărescu nu va anunţa, ca şi preşedintele Constantinescu, că se mulţumeşte să ducă pînă la capăt sarcinile sale actuale. Timp pentru tratative purtate via Cotroceni nu prea mai e, iar uşi care să s