Uniunea Fortelor de Dreapta a devenit unul dintre membrii CDR 2000. Respectiva alianta seamana si nu prea cu fosta Conventie Democrata - 1996. In primul rand, noul cartel politic este doar o umbra a celui de acum patru ani. In acest moment, cu foarte multa marinimie, suportul de care se bucura in randul electoratului nu depaseste 10%. In al doilea rand, lipsesc liberalii. Unii se intreaba de ce UFD nu a ales solutia mai inteligenta, aceea de a se alia cu partidul lui Mircea Ionescu-Quintus.
"Momentul in care Partidul National Liberal a inteles sa se delimiteze de un partid de stanga - ma refer aici la Alianta pentru Romania - a venit mult prea tarziu. De fapt, nici acum lucrurile nu sunt foarte clare, de vreme ce liberalii nu au exclus o eventuala colaborare postelectorala cu PDSR, alta formatiune care duce, intr-un mod foarte evident, o politica de stanga. Astfel incat, neacceptarea unor principii ferme si politica duplicitara a PNL au fost principalele motive care au impiedicat partidul nostru sa se indrepte spre polul liberal-democrat", a declarat Vasile Astarastoae, vicepresedinte UFD.
Pentru liderul filialei iesene a Uniunii Fortelor de Dreapta, in interiorul PNL se face simtita o inconsecventa ideologica incompatibila cu principiile formatiunii conduse de Varujan Vosganian si anume: capitalism, renastere morala si demnitate nationala. Astarastoae a explicat ezitarea lui Mugur Isarescu privind inscrierea in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni prin faptul ca actualul premier este victima unui adevarat razboi psihologic. Dupa parerea strict personala a sefului UFD Iasi, tocmai datorita presiunilor uriase la care este supus, Isarescu va declina oferta taranistilor. In acest caz, CDR 2000 va trebui sa vina cu o alta propunere.
In ceea ce-l priveste pe Theodor Stolojan, Astarastoae a afirmat ca fostul prim-ministru nu este cea mai buna solut