•Aici vin bolnavi din toata Moldova, cu speranta ca se vor vindeca, insa clinica nu a primit nici acum citostaticele din necesarul lunii iunie •Fara acestea, bolnavii nu mai au nici o sansa de vindecare •Ieri, a fost inaintat un memoriu catre CJASS, DSP, Colegiul Medicilor si conducerea Spitalului "Sf. Spiridon"
Intr-un demisol al Spitalului "Sf. Spiridon", unde inainte erau ateliere mecanice, sunt tratate mii de persoane care sufera de boli ale sangelui. Ei vin periodic aici pentru a urma tratamentul care, de fapt, le prelungeste viata cu o zi, o luna, un an sau mai mult. Clinica reuseste cu greu sa faca fata avalansei de bolnavi care vin din toata Moldova, "motorul" acesteia fiind micul colectiv de cadre medicale care se dedica meseriei, aducand alinare suferinzilor. Dar, desi ei doresc sa faca ceva, lipsa banilor este cea care face imposibila procurarea la timp a citostaticelor, vitale in tratamentul bolilor de sange si a cancerului.
Ieri, medicii care lucreaza in Clinicile de Hematologie si Oncologie a Spitalului "Sf. Spiridon" au inaintat un nou memoriu catre Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate, Directia de Sanatate Publica, Colegiul Medicilor si conducerea spitalului. Se incearca astfel tragerea unui semnal de alarma asupra faptului ca "desfasurarea activitatii medicale zilnice in Clinica Radiologie Oncologie si Hematologie a devenit o sarcina din ce in ce mai greu de indeplinit. Aprovizionarea cu medicamente este dezastruoasa; incepand cu luna ianuarie 2000, citostaticele s-au primit cu o intarziere de 6-7 saptamani (de exemplu comanda pentru luna ianuarie s-a primit in farmacie pe 3 martie, iar comanda pe luna februarie pe 7 aprilie etc.), acest fenomen ducand la amanarea tratamentelor, cu riscul evolutiei bolii si, implicit, al decesului unora dintre pacienti (prin evolutia rapida a bolii in absenta medicamentelor