•Desi este nevoie de 5 miliarde lei lunar, pot fi alocate doar 2,7 miliarde lei
Negocierile intre conducerea spitalelor si Casa Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate, in vederea incheierii contractelor cadru, decurg destul de anevoios, deoarece bugetele alocate nu acopera nici pe departe necesarul. Pana ieri, nici unul dintre spitale nu finalizase si, deci, nu semnase aceste contracte, deoarece se spera obtinerea unor sume mai mari. Bugetele se stabilesc in functie de niste criterii stricte, mentionate in normele metodologice de aplicare a contractului cadru. "Bugetul alocat de casa nu ne asigura decat jumatate din necesar. Desi noi am calculat ca avem nevoie de cel putin cinci miliarde lei pe luna, la negocieri am aflat ca ni se pot da 2,7 miliarde lei lunar. Aceste sume ar putea acoperi salarizarea angajatilor si o parte din Programul SIDA, celelalte capitole de cheltuieli ramanand descoperite", ne-a declarat dr. Constantin Scurtu, directorul Spitalului de Boli Infectioase.
Calculele facute nu au luat in considerare noile tarife pentru ziua de spitalizare, intrate in vigoare de la 1 iulie, care sunt aproape duble comparativ cu cele din 1999. "In aceste conditii, nu s-a semnat si nici nu cred ca o sa se semneze acest contract", a incheiat directorul spitalului.
Dupa publicarea in Monitorul Oficial din 25 iulie a normelor de aplicare al contractului cadru, in urma cu trei saptamani, au demarat negocierile in vederea stabilirii bugetelor alocate in acest an. Conform acestora, bugetele spitalelor cunosc o usoara crestere, insa, nu acopera nici pe departe inflatia. Pentru ca exista o neconcordanta intre sumele necesare si cele reiesite din calculele facute conform metodologiei, Casa Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate a inaintat CNASS o nota prin care explica anomalia si solicita 21 de miliarde lei in plus pentru reparare