Mica Enciclopedie As. Ecologie Culturala. Din nou, despre manualele de istorie. - Au Cuvantul Istoricii -. Florin Constantiniu. "Cel putin in domeniul predarii istoriei, reforma d-lui Andrei Marga si a echipei sale mi se pare un Cernobil didactic, adica un dezastru ale carui urmari se vor face simtite in...
Mica Enciclopedie As
Ecologie Culturala
Din nou, despre manualele de istorie
- Au Cuvantul Istoricii -
Florin Constantiniu
"Cel putin in domeniul predarii istoriei, reforma d-lui Andrei Marga si a echipei sale mi se pare un Cernobil didactic, adica un dezastru ale carui urmari se vor face simtite inca mult timp"
Formula manualelor alternative (termenul este insa nepotrivit, caci alternativa inseamna o situatie cu doua iesiri) se cuvine salutata.
Inainte de reforma invatamantului din 1948, care a introdus manualele unice, elevii si profesorii aveau posibilitatea sa aleaga, pentru o anumita disciplina, intre patru sau cinci manuale. Cand am intrat eu in liceu, in toamna anului 1944, ni s-a recomandat manualul de istorie al lui D.D. Patrascanu, bogat ilustrat si redactat cu mult har literar (mici naratii, vorbe "celebre" etc. colorau textul), dar elevii invatau dupa manualul considerat de ei cel mai potrivit sau, pur si simplu, pentru ca il aveau de la un frate sau o sora mai mare. Nu era nici o catastrofa sa inveti dupa alt manual decat cel recomandat; important era sa stii sa raspunzi la intrebarile profesorului.
Revenirea la acest "pluralism" al manualelor este benefica din cel putin doua motive. Mai intai, ca in orice domeniu, concurenta este stimulativa. Pentru a castiga pe "piata de manuale", autorii si editorii trebuie sa prezinte "marfuri de calitate", altfel spus manuale instructive si atractive prin fond si forma (stilistica si grafica). In al doilea rand, mai multe manuale inseamna modalitat